En Golden Retriever är en fantastisk nybörjarras, och var därför ett bra val av någon som aldrig haft en hund tidigare. De är nämligen väldigt angelägna om att vara sin husse eller matte tillfreds. Det här gör att uppfostran kan vara lite mer avslappnad, och därför är det inte lika stor press på en novis att hålla sig konsekvent. Golden Retrievers är familjekära och bra med barn, och passar därför i de flesta hem.

Temperament

En Golden Retriever är en oerhört lugn hund som saknar ett aggressivt sätt. De är därför glada att träffa främlingar såväl som människor de vant sig vid. De har alldeles oerhört lätt att lita på människor, vilket dessvärre gör en Golden Retriever till en relativt dålig vakthund. Lyckligtvis för Oswald ville paret enbart ha en hund för sällskapets skull, så han klarar jobbet alldeles galant.

Ett annat attribut som kännetecknar rasen Golden Retriever är dess oerhört stora intelligens, så pass mycket att den rankas som den fjärde mest intelligenta hundrasen. På grund av detta är det vanligt att Golden Retrievers tränas i agility eller som spårhundar. Ursprungligen avlades rasen Golden Retriever fram i syfte att vara en apportör vid jakttillfällen. Därför passar Oswald bra i den familj han hamnade, då han kan vara en del av en aktiv livsstil.

Storlek och utseende

Golden retrievers har som man kan höra på namnet en gyllene färg, som kan vara olika nyanser och kombinationer av kräm-, guld- eller gulfärgad. De har en slät och glansig päls som är väldigt tacksam att bli klappad. De har långa öron och ett vänligt ansikte, samt en lång, yvig svans.

Viktmässigt ligger en Golden Retriever runt 30 kg, där tikarna väger något mindre än hanarna. Mankhöjden varierar mycket, men brukar vara mellan 50 och 60 cm, där hanarna än en gång drar åt det högre hållet. De är därför en relativt lätthanterlig ras, för att vara en så pass stor hund. För ägare som börjar bli lite äldre är därför detta i förening med det lugna temperamentet en vinnande kombination.

Pälsvård

En Golden Retrievers päls är gjord för att stöta bort vatten, och är därför tät och slät. Detta leder till att den även är lätt att underhålla. Undantagen från det är dock halsen, svansen och bakbenen där pälsen är mer ullig. Den är mindre lätthanterlig, men även det går vägen med lite tålamod. För att se till att pälsen håller sig i gott skick bör den borstas regelbundet, och då och då är det bra med ett bad och en trimning. Bra att veta är även att en Golden Retriever älskar vatten. Detta gäller oavsett om det vattnet är rent eller inte. De kan därför gärna hoppa ner i en lerpöl utan några större förmaningar, dock har väl lite smuts aldrig skadat någon.