Många hundägare vet att de finns dag på året som deras fyrbenta vän inte kommer att delta i firandet. Nyårsafton är den kväll på året som många hundägare istället får fira I hemmets tystaste vrå, medan andra hundar totalt älskar all uppståndelse. Oswald är en av dessa hundar som har överkommit sina rädslor med hjälp av matte och husse. Här delar de sina tips för att överkomma även den svåraste nyårsångesten.

Rasskillnader

Det verkar som om att de hundar som är mest I riskzonen för att bli oroliga eller få ångest är olika vallhundsraser och jakthundar. Samtidigt är många hundar istället helt obekymrade för både buller och pang. Ibland är de rädda för själva smällen och andra för ljusskenet som följer. Några hundar kan också springa mot blossen i skyn av ren nyfikenhet.

Oswalds ägare menar att det är viktigt att känna sin hund och vad som trigger ångesten. Ofta går den värsta ångesten att stoppa helt genom att just veta hundens triggers.

Lugnt firande

Många ägare som bor I städer åker ofta lite längre ut mot landet för att undvika de värsta smällarna. Man kan också försöka döva de ljudligaste smällarna genom att sätta på Tv:n eller spela lite lugnande musik. Kanske har din hund ett favoritprogram som går att sätta på?

En lugn plats

De flesta hundar har ett favoritgömställe hemma dit de kan fly när de är rädda. Ibland fungerar det bra med en hundbur eller liknande om hunden är van vid buren sedan tidigare. Att ha lära till favoritbollen, nallen eller liknande ska också vara en självklarhet. Kanske också lite ett extra fint tuggben eller godisar.

Lavendelolja har visat sig fungera I att reducera ångest hos hundar. Detta är jättebra att spraya på hundens favorit filt eller liknande.

Andra tips är att se till att hunden är trött på själva nyårsafton. Ta långa promenader innan det värsta firandet drar igång. Låt hunden få springa av sig så mycket han bara orkar!

För den som har testat allt kan en veterinär hjälpa genom att skriva ut ångestreducerande medicin. Detta är dock den absolut sista utvägen och veterinären måste veta om besvären sedan tidigare.

Det bästa tipset? Ibland är det bästa man kan göra bara att åka ut på landet helt enkelt. Eller kanske att ta in på ett hundvänligt hotell. Hotell nära flygplatser erbjuder ofta en trygg vrå åt hundar och har blivit ett otroligt populärt alternativ för den ägare med rädda hundar.