Bästa maten för din hund

Hur väljer du bästa foder och hur vet du att din hund mår bra av maten som serveras? Läs vår guide om vad som är viktigt att tänka på när du väljer foder till en Golden retriever.

Foder till valpar

Precis som vi människor så är varje hund unik och varje hund hittar sina egna favoriter.

En hundvalp behöver mer energi i fodret. Ett valpfoder innehåller mer näringsämnen jämfört med ett foder till en vuxen hundmängden men en valp ska exempelvis inte äta för mycket kalcium.

Hur länge som din hund behöver äta valpfoder beror på rasen. En del mindre hundraser är fullvuxna efter ett-årsdagen medan det kan ta upp till två år för en del större raser. Fråga hundens uppfödare om hur läge du ska ge din hund valpfoder.

Helfoder, halvfabrikat eller hemlagat?

Leta efter ett helfoder som passar din hunds ålder och livsstil. Ett bra helfoder ska innehålla alla livsnödvändiga näringsämnen såsom protein, fett, mineraler och vitaminer.  Om din hund får den angivna volymen som rekommenderas så behöver du inte komplimentera fodret eftersom ett helfoder innehåller alla näringsämnen som din hund behöver.

Ett halvfabrikat innehåller inte all näringsämnen som din hund behöver och denna typ av foder måste komplimenteras.

Det flesta hundars mat, runt 95%, består av torrfoder i någon utsträckning. Torrfodret komplimenteras ofta med burkmat eller färskfoder. Majoriteten av hundarna i Sverige får också matrester eller hemlagat mat.

Du kan ge din hund upp till en fjärdedel hemlagad mat utan att det blir problem med kostintaget. Om du däremot ökar del uppemot 50% så ska du se till att den hemlagade delen blir fullvärdig genom att tillsätta vitaminer och mineraler.

Glöm inte att ge din hund vatten. Torrfoder består endast av 10% vatten så det är viktigt att ge din hund tillgång till färskt vatten. En hund behöver i normal temperatur ca 50 till 60 ml vatten per kilo varje dag.

Bra hundfoder till en Golden retriever

Golden retriever är en mycket omtyckt familjehund. En vacker, stabil och elegant hundras. Lekfull stor hundras som allmänt räknas som en hälsosam och frisk ras.

Det finns speciellt hundfoder för Golden retriever som är utvecklat så att den ska få alla livsnödvändiga näringsämnen som den behöver. Det finns hundfoder för Golden retriever valpar såväl som för vuxna hundar.

Hur vet du att maten är bra för din hund? Kolla på din hunds päls och om den är pigg. En läggplockad avföring är ett bra tecken på att din hund mår bra.